runderen,  zoogdieren

Wisent

Wisenten, wat een imposante dieren… Stieren worden net zo hoog als een flinke volwassen man.

Wisenten leven in kleine sociale groepen bestaande uit vrouwelijke dieren met hun nakomelingen. Een oudere, meer ervaren koe staat aan het hoofd van de groep en zij is degene die beslist wat de groep gaat doen of waar ze naartoe gaan.

Als jonge stieren in hun puberteit komen gaan ze aansluiten bij een zogenaamde stierengroep. Stieren bepalen de onderlinge rangorde door te imponeren of met gevechten. Het kan er heftig aantoe gaan. Als de voortplantingstijd aanbreekt zoeken stieren de koeiengroepen op, maar dominante stieren zullen geen “concurrenten” dulden bij hun koeien of op hun territorium. Maar uiteindelijk is het de koe die beslist door welke stier ze gedekt wil worden.

Als er meerdere kalfjes in een groep zijn, dan rusten ze vaak bij elkaar met een meer ervaren dier als “oppas”.

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.