paarden,  zoogdieren

Hierarchie

Een gezonde sociale kudde Konik paarden is onderverdeeld in harems. Dat betekent dat de paarden zelf kunnen kiezen met wie ze een harem vormen, een groep bestaande uit merries met hun nageslacht, een leidmerrie en een leidhengst. Daarnaast zitten er in een harem een aantal nog jonge hengsten, die rond hun tweede jaar door de leidhengst uit de harem verjaagd worden. Zo elimineert hij eventuele concurrentie en behoudt hij zijn leidende positie.

Jonge hengsten zullen dan met elkaar optrekken en een zogenaamde hengstengroep vormen. Die groep zal rond de harems hangen maar er nooit in mengen. Zodra ze proberen een merrie te benaderen zal de leidhengst optreden, wat meestal korte maar soms heftige gevechten kan opleveren. Vooral in het voorjaar, als de meeste merries weer hengstig worden, is het erg druk voor de leidhengsten. Maar het zijn de leidmerries die bepalen waar de harem heen gaat, en een eventuele nieuwe hengst wordt niet zomaar geaccepteerd, die zal geduldig moeten zijn, moeten volhouden en zich moeten bewijzen. Ook de dames kunnen flink van zich aftrappen en bijten, onderschat ze niet! Jonge hengsten moeten natuurlijk veel oefenen om later goed hun merries te kunnen beschermen, en doen dat dan ook met veel overgave. Het lijkt net echt maar de gevechten zijn minder fel en duren vaak veel langer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.